Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons bestseller kookboek ‘TOP’? In dit boek vind je de 100 populairste recepten van ons online afslankprogramma. Benieuwd naar alle recepten uit dit boek? Bekijk dan deze pagina.
Eigenlijk past dit gerecht niet helemaal in de PG-filosofie. We zeggen namelijk altijd dat onze gerechten gemakkelijk te maken zijn, snel klaar zijn en dat je er geen bijzondere boodschappen voor nodig hebt.
Dat is hier niet helemaal het geval; je moet er namelijk wel even voor naar de slager, het is niet bepaald snel klaar en eigenlijk heb je er ook een kernthermometer voor nodig. Oeps…
Waarom zetten we dit dan toch op het menu? Omdat hetknetterlekker is!!!
Echt waar, je gaat je vingers hierbij aflikken. En voor alle vrouwelijke lezers: de mannen in huis gaan hier heel blij van worden. Mochten ze nog geen PG-fan zijn dan heb je ze na het pulled pork diner compleet in je broekzak.
Voor pulled pork gebruik je een stuk procureur, dat is varkensschouder.Eigenlijk is het hetzelfde als een groot stuk schouderkarbonade maar dan zonder bot. Je kunt er gewoon om vragen bij de slager, hij weet precies wat het is. En waarschijnlijk weet ie ook gelijk wat je ervan wilt gaan maken 😉 De supermarktslager kan misschien ook wel procureur voor je bestellen.
Neem een stuk van minstens 500 gram, anders begint het meer op een iets te dik lapje te lijken 🙂 Zelf had ik een stuk van een kilo, dat was eigenlijk wel een heel mooi maatje. Daar blijft dan uiteindelijk 600 gr pulled pork van over. Maak gerust een lekkere hoeveelheid je kunt het namelijk prima invriezen. Of iemand anders ook een heel lekker maaltje voorschotelen natuurlijk!
De bereidingstijd van pulled pork is erg afhankelijk van het formaat van de procureur die je koopt. Je moet uiteindelijk een kerntemperatuur van 88 graden bereiken. Het stuk van een kilo dat ik had heeft daarvoor uiteindelijk 8 uur in de oven gezeten. Koop je een stuk van 500 gr dan denk ik dat je met 4 à 5 uur wel klaar bent.
Dan zijn er nog twee dingen die haast onlosmakelijk verbonden zijn aan pulled pork. Namelijk koolsalade (coleslaw) en een goede barbecuesaus. De barbecuesaus is overigens een recept van Rudolph van Veen. We hebben deze saus inmiddels tig keer gemaakt en blijven hem echt heerlijk vinden. Zinloos dus om zelf een poging voor een ander recept te doen. Goed is goed!
Nog even over die kernthermometer: deze koop je voor 12,99 bij IKEA.
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Kneus de mosterdzaadjes in een vijzel. Als je geen vijzel hebt kun je de zaadjes in een (stevig) boterhamzakje doen en ze vervolgens met bijvoorbeeld een pan platdrukken.
- Maak een mengsel van de bruine suiker, het zout, knoflookpoeder, komijnpoeder, paprikapoeder, mosterdzaadjes en chilipoeder.
- Dep het stuk procureur droog met keukenpapier en wrijf hem goed in met het kruidenmengsel. Zorg ervoor dat je alle kruiden gebruikt en dat de procureur helemaal rondom gekruid is.
- Doe een klein bodempje appelsap in een ovenschaal of braadslee en leg het stuk procureur erin. Pak de schaal in met aluminiumfolie en zet in de oven.
- Check elke twee uur even of er nog vocht op de bodem van de ovenschaal zit. Zo niet, voeg dan een scheutje water toe.
- Maak ondertussen de barbecuesaus en koolsalade (zie de instructies hieronder).
- Als je de kerntemperatuur van 88 graden bijna hebt bereikt haal je het aluminiumfolie van de ovenschaal. Smeer de procureur in met een dun laagjebarbecuesaus en laat dit nog een half uur bakken zodat er een mooi korstje ontstaat.
- Haal de procureur uit de oven, pak ‘m weer in met aluminiumfolie en laat ‘m minstens een half uur rusten.
- Trek het vlees met twee vorken uit elkaar en geniet van het lekkers waar je veel tijd maar weinig moeite in hebt gestoken 🙂
Voor de barbecuesaus
- Doe alle ingrediënten voor de saus in een pannetje en voeg 225 ml water toe. Laat het ongeveer een half uur op het laagst mogelijk vuurpruttelen zonder deksel erop. Haal het takje tijm eruit en klaar is je saus.
Voor de koolsalade
- Snij de kool, wortel, rode ui en appel in kleine stukjes of reepjes. Maak een dressing van de yoghurt, fritessaus en peper, zout en limoensap naar smaak. Meng de dressing door de koolsalade.
Tips en tricks
- Hoe langzamer de pulled pork gaart hoe lekkerder hij wordt. Heb je de tijd? Zet de oven dan dus gerust wat lager (bv. 120 graden).
- Heb je geen kernthermometer en wil je die ook niet kopen? Kijk dan of je er eentje kunt lenen van iemand. Zonder kernthermometer wordt het wel echt een uitdaging om een goede pulled pork te maken.
- Je kunt de pulled pork ook een dag van tevoren maken. Je kunt het namelijk heerlijk opwarmen: doe een portiepulled pork samen met een lepel van de barbecuesaus in een pannetje. Verwarm het al roerend op laag vuur tot het goed heet is. De smaak van de saus zit nu helemaal door het vlees heen 🙂
Recept delen?
Eet smakelijk